İNCİ

Anasayfa Mücevher Taşları İnci

İNCİ

Doğanın bize sunduğu en güzel organik süs taşlarından biri olan inci, istiridyelerin vücutlarına giren yabancı maddeye karşı kendilerini korumak için oluşturdukları bir yapıdır. İnciler, %84-92 oranında aragonit (CaCO3) mineralinden, %4-13 konçiyolin denen proteinden (C32H48N9O11) ve %3-4 oranında sudan (H2O) oluşurlar.

Günümüzde incilerin çoğu kültür (besi) incisi olarak istiridye çiftliklerinde yetiştirilmektedir. Başlıca 4 major inci tipi;

Akoya İncileri

Kökeni: Akoya incileri Japonya, Çin ve Vietnam'da yetiştirilmektedir. Japonya, dünyanın en iyi, en tutarlı güzel Akoya incilerini ürettiği bilinen Akoya inci üretiminde kabul edilen liderdir.

Boyutlar: Akoya incilerinin boyutları 2,0-3,0 mm'den 9,0-9,5 mm'ye kadar ve çok nadiren 9,5-10,0 mm arasında değişir.

Renkler: Geleneksel Akoya incilerinin en ünlüsü beyazdır, ancak aynı zamanda doğal simli-mavi ve hatta altın tonlarında da oluşabilmektedir.

Tedaviler: Boyalı siyah Akoya incileri de çok yaygındır ve çok belirgin bir gece mavisi-siyah rengine sahiptir.

Şekiller: En değerli ve geleneksel Akoya inci şekli mükemmel bir yuvarlaktır, ancak serbest formlu barok şekilleri de mevcuttur.

South-Sea (Güney Denizi) İncileri

Kökeni: Gümüş Dudaklı Pinctada Maxima, beyaz Güney Denizi İncisini üretir ve çoğunlukla Avustralya'nın kuzey kıyılarında yetiştirilir. Altın Güney Denizi İncileri üreten Altın Dudaklı Pinctada Maxima ise çoğunlukla Filipin Adaları'nda yetiştirilmektedir.

Boyutlar: Güney Denizi İncileri genellikle en büyük kültür inci türüdür. Boyutları 8,0-9,0 mm ile 20,0 mm arasında, ortalama boyutları ise 9,0-10,0 mm ile 14,0-15,0 mm arasında değişebilmektedir. 15,0 mm'nin üzerindeki boyutlarsa nadir ve pahalıdır.

Renkler: Güney Denizi inci istiridye, Pinctada "Gümüş dudaklı" veya "Altın dudaklı" çeşitler olabilir ve sırasıyla Beyaz ve Altının doğal tonlarını üretir.

Tedaviler: Tüm Güney Denizi incilerinin %99'u, hasattan sonra nazikçe yıkama ve cilalama dışında herhangi bir işleme tabi tutulmaz.

Tahitian (Tahiti) İncileri

Kökeni: Tahiti incileri, Fransız Polinezya Adaları'ndaki küçük inci çiftliği kolektiflerinde yetiştirilir.

Boyutlar: Tahiti incilerinin boyutları 8,0-9,0 mm'den 15.0-16.0 mm'ye kadar değişir ve ortalama boyutları 9.0-10.0 mm ile 12.0-13.0 mm arasındadır. 15,0 mm'nin üzerindeki boyutları nadir ve pahalıdır.

Renkler: “Siyah Dudak” istiridyesi olarak da bilinen pinctada margaritifera, çeşitli doğal renkli siyah inciler üretir, en tipik olarak pastel güvercin grisi tonlarından daha koyu kömür grilerine kadar renklenme gösterebilir. Tavus kuşu mavisi, yeşil, patlıcan moru vb. gibi daha ünlü renkleri üst tonlar olarak adlandırılır ve ana gri gövde renkleri üzerinde parıldayan yanardöner, ikincil bir renk olarak bulunmaktadır.

Tedaviler: Siyah Tahiti incileri, hasattan sonra hafif bir yıkama ve cilalama dışında herhangi bir işleme tabi tutulmadan %99 oranında doğal olarak renklendirilir.

Şekiller: Mükemmel yuvarlak Tahiti incileri en değerli ve nadir olanlarıdır. Barok şekilli olanlar daha büyük çoğunluğunu oluşturur.

Freshwater (Tatlı su) İncileri

Kökeni: Tüm tatlısu incilerinin %99'u Çin'in Tatlısu göllerinde ve su ürünleri çiftliklerinde yetiştirilmektedir.

Boyutlar: Tatlısu incilerinin boyutları 2.0-3.0mm ile 11.0-12.0mm arasında değişir ve yeni deneysel çeşitler 14.0-15.0mm boyutlarına ulaştığı bilinmektedir.

Renkler: Tatlısu istiridyesi, en tipik olarak pembe, şeftali, lavanta ve beyazın pastel tonları olmak üzere çeşitli doğal renklerde üretebilmekedir.

Tedaviler: Boyalı siyah tatlısu incileri, son derece yanardöner mavi-yeşil ve menekşe renk tonlarından dolayı genellikle tavus kuşu olarak anılır. Diğer boyalı Tatlısu inci renkleri arasında kırmızı, altın, yeşil, mor, mavi ve pembe de bulunur.

Şekiller: En değerli tatlısu inci şekli, mükemmel bir ovale mümkün olduğunca yakındır, ancak simetrik ve serbest biçimli barok şekiller de yaygın olarak bulunur.

İncilerinizi Nasıl Muhafaza Etmelisiniz?

Diğerlerinin aksine İnci dikkat gerektiren bir süs taşıdır. İncilerin asit, alkali ve aşırı neme karşı olan hassiyeti unutulmamalıdır.

-İncilerinizin parlaklığını korumak için üzerlerine asla saç spreyi, parfüm, deodorant gelmediğinden emin olun. Her zaman makyajınızı yaptıktan sonra incilerinizi son bir dokunuş olarak takın.

-İncilerin parlaklığı terden zarar görebilmektedir. İncilerinizi mücevher kutunuza geri koymadan yumuşak bir bezle nazikçe silin.

-İnciler her ne kadar darbelere karşı dayanıklı olsalar da sert bir mineral olmamalarından dolayı kolayca çizilebilmektedirler. İncilerinizi asla başka takılarınızla aynı yerde muhafaza etmeyin.

-İncilerinizi uzun süre mücevher kutunuzda bırakmak bir süre sonra içerdiği suyu kaybetmesine sebep olacaktır. “İnciler giyilmek ister” diye bir söz vardır ve doğrudur. İncilerinizi sık sık giyin.

-Dizi inciden oluşan kolyelerde ipek iplik kullanılmaktadır. Çeşitli etkenler bu ipliği zaman içerisinde yıprattığından yılda bir kere incilerinizi kuyumcunuza baştan dizdirin.